бургас

град Бургас

Днес Бургас е център на една от най-значителните в икономическо отношение области на България. Той е важно икономическо средище, голям вносно-износен център и известен морски курорт.

Градът е много важен транспортен възел, с всички видове транспорт. Пристанището е свързано с ж.п. линии София – Бургас, Бургас – Поморие, а през Карнобат – с Варна – Шумен. В града се събират и няколко шосета от различни направления – от София, Варна и градовете от Южното Черноморие. Край кв. Сарафово е изградено голямо летище и аерогара за полети по вътрешни и 64 външни линии.

Бургас е важно средище и на морския туризъм с много удобства и връзки към курортите от Южното Черноморие. Курортният комплекс се обогатява от наличието на Бургаските минерални бани /на 15 км от града/, които са един от най-древните български балнеологични центрове.

Бургас се наложи и като значителен научен и културно-просветен център. С национален авторитет са Технологическият университет “Проф. д-р А. Златаров” /обединяващ и бившия Учителски институт, Колежа по туризъм , ПИМЕ “Хр. Смирненски”/, Бургаският свободен университет, научните институти. Бургас е известен с богатите си културни традиции. Тук се намират едни от най-добрите провинциални културни институти като Драматичният театър “Адриана Будевска”, Бургаският куклен театър, Оперно-филхармоничното дружество, Регионалният бургаски музей, който има четири самостоятелни тематични експозиции, Регионална библиотека “П.К.Яворов”. Традиционно силна е и бургаската група художници. В града има много художествени галерии.

Име *
Имейл *
Телефон *
Запитване
Политика за поверителност *